Klimat: Słowacja należy do strefy klimatu umiarkowanego. Pogórza północnej Słowacji charakteryzują się klimatem chłodnym, natomiast niziny południowej Słowacji – ciepłym.
Między tymi obszarami zaznacza się klimat umiarkowanie ciepły. Średnia roczna temperatura powietrza waha się od 6 °C do 10 °C (stycznia: od 0 °C do –6 °C; lipca: od 16 °C do 20 °C). Ilość opadów jest dostateczna (400–1200 mm rocznie), ale na nizinach zdarzają się susze. [Wikipedia]
Transport samochodem: Słowacja może poszczycić sie coraz lepszymi drogami, dlatego podróż samochodem jest całkiem wygodną opcją. Jednak na autostradach (zielone
oznakowanie) i drogach szybkiego ruchu obowiązują opłaty. Mapa płatnych odcinków dróg - Słowacja 2018.
Winiety dla pojazdów do 3,5 tony wynoszą odpowiednio dla 10 dni - 10 euro, 30 dni - 14 euro, 1 rok - 50 euro, przyczym roczna winieta kończy swoją ważność dnia 31 stycznia
następnego roku. Winiety można zakupić przez stronę internetową, aplikację lub w punkcie sprzedaży. Jak to zrobić oraz wszystkie inne aktualne informację znajdziecie na stronie
słowackiego operatora Tutaj.
Transport publiczny: Jednak jeśli chcemy skorzystać transportu publicznego funkcjonuje on całkiem sprawnie, a jego ceny są znośne - wyszukiwarka połączeń.
Państwo członkowskie Uni Europejskiej
Państwo należy do strefy Schengen - brak kontroli na granicach wewnętrznych państw członkowskich.
Opis: Są to najstarsze dwa baseny termalne o temperaturze wody ok. 34-38° C leżące w dolinie u stóp Tatr Zachodnich w miejscowości Oravica. Woda w basenach jest bogata w minerały i mikroelemeny
o naukowo udowodnionym zbawiennym wpływie na organizm i spełnia parametry wód leczniczych. Znajdziemy w niej: mangan, wapń, magnez, lit, żelazo, siarczany i wodorowęglany.
Na miejscu można skorzystać z różnego rodzaju masaży. Masaż leczniczy była dla nas bardzo bolesny, ale po nim człowiek czuje się jak nowonarodzony.
Opis: składa się z kilku basenów na zewnątrz oraz wewnątrz budynku o temperaturze wody od 28 do 38° C, do dyspozycji mamy jacuzzi, saunę (dodatkowo płatna), zjeżdzalnie.
Z ciekawszych rzeczy jest basen w którym tworzone są fale imitujące te występujące na morzu. Woda w basenach jest bogata w minerały i mikroelemeny o naukowo udowodnionym zbawiennym
wpływie na organizm i spełnia parametry wód leczniczych. Znajdziemy w niej: mangan, wapń, magnez, lit, żelazo, siarczany i wodorowęglany.
Cena: Wstęp na 3h pn-czt: Dorośli - 13.8€, Studenci/Seniorzy - 10.8€, Dzieci 7-14 lat 9.5€, Dzieci do 6 lat - za darmo.
Wstęp na 3h pt-nd: Dorośli - 16.5€, Studenci/Seniorzy - 15.5€, Dzieci 7-14 lat 12.5€, Dzieci do 6 lat - za darmo.
Aktualny Cennik.
Przed kompleksem olbrzmi darmowy parking.
Godziny otwarcia: Niedziela – Czwartek: 10:00 – 19:30
Piątek – Sobota 10:00 – 21:00 (oraz w dniach 1.4.-3.4., 1.5., 3.5., 8.5., 31.5.)
Ocena: Nowoczesny kompleks. Rodziny z dziećmi powinny być zadowolone, gdyż każdy znajdzie coś dla siebie.
Mała Fatra leży w Karpatach Zachodnich na Słowacji 15 kilometrów w lini prostej od południowej granicy Polski.
Pasmo to zbudowana jest głównie z granitów, przykrytych wapienno-dolomitowa czapą i składa się z dwóch części oddzielonych od siebie przełomem rzeki Wag tj. Małej Fatry Krywańskiej
z najwyższym szczytem Wielkim Krywaniem (Veľký Kriváň 1709 m n.p.m.)
oraz z niższej, ale bardziej dzikiej Małej Fatry Luczańskiej, gdzie najwyższy punkt znajduję się na Wielkiej Łące (Veľká lúka 1476 m n.p.m.). Ta ostatnia jest mniej znana wśród
turystów przez to możemy cieszyć się ciszą i spokojem. Droga wiodąca wzdłuż głównej grani Małej Fatry jest najbardziej interesującym szlakiem regionu, gdyż prawie w całości prowadzi
powyżej górnej granicy lasu. Ponadto stanowi fragment
Europejskiego długodystanowego szlaku pieszego E3, który łączy brzegi Atlantyku z Morzem Czarnym. Pozostała część szlaków prowadzi zazwyczaj odcinkami zalesionymi od czasu do
czasu wiodąc przez efektowne punkty widokowe.
Na terenie Małej Fatry Krywańskiej został ustanowiony Park Narodowy z licznymi rezerwatami ścisłej ochrony, dlatego też biwakowanie
na jego terenie możliwe jest tylko przy schroniskach (1€/os.). Na obszarze Małej Fatry Luczańskiej istnieją schrony dla turystów zwane utulniami
(Útulňa). Są to zazwyczaj drewniane szałasy położone przy ujęciach wody. W tej części Fatry można spokojnie biwakować.
Ciekawostkę stanowi, iż wbrew nazwie Mała Fatra jest wyższa od Wielkiej Fatry.
Powód jest prozaiczny. Przydomek zawdzięczają wielkości obszaru nadającego się do wypasu zwierząt. Mała Fatra jest wyższa, więc ziemia jest bardziej skalista i niedostępna,
a pastwiska mniejsze.
Opis: duża wieś i ośrodek turystyczny regionu, pełen obiektów noclegowych, resturacyjnych oraz sklepów. Dobra baza wypadowa po tej części Małej Fatry.
To tutaj 25 stycznia 1688 urodził się słynny rozbójnik Juraj Jánošík, w którego postać wciełił się młody Marek Perepeczko w polskim serialu z lat '70 XX wieku o tytule Janosik,
luźno nawiazujacym do prawdziwej historii. W drugiej połowie XVIII Juraj Jánošík stał się słowackim bohaterem narodowym. Zaczęto go pozytywnie wiązać z Tatrami.
Wówczas popularyzowały się podania, według których działał on poprzez obrabowywanie bogatych ludzi i obdarowywanie biednych. To tu znajduje się jego pomnik –
nadnaturalnej wielkości postać zbójnika wykonana w 1988 roku ze stali nierdzewnej.
Gdzie: wieś w północnej Słowacji (kraj żyliński, powiat Żylina), położona 25 km na wschód od Żyliny, przy wylocie Vrátnej doliny.
Opis: Jest to jedna z głównych atrakcji Małej Fatry. Zjawiskowe wodospady różnej wielkości i potoki spływające dolinami przez którą biegną szlaki.
Diery tworzą trzy wapienne wąwozy, które są ze sobą połączone. Dolné diery i Nové diery nazwano imieniem najsłynniejszego słowackiego zbójnika Juraja Jánošíka.
Trzecią część stanowią Górne Diery (Horné diery), doprowadzające do polany między Rozsutcami.
Gdzie: północna część Małej Fatra Krywańskiej, Słowacja;
Start: wieś Štefanová (49.233015, 19.064064) albo wieś Biely Potok (GPS 49.257877, 19.066213), parking przy Hotelu Diery (5€/dzień), przed terenem Hotelu (3€/dzień) lub niedaleko na poboczu, jeśli jest miejsce.
Propozycja Wycieczki: Warianty jednodniowe - poziom trudności: łatwy, momentami wąsko lub ślisko (wiosna-jesień).
Ceny: wejście darmowe
Godziny otwarcia: bez ograniczeń
Ocena: Zdecydowanie warto. Trasa przyjemna, widokowa, atrakcyjna - zarówno wąwozy jak i panorama na szczycie.
Opis: Jeden z bardziej rozpoznawalanych szczytów Małej Fatry. Wiedzie na niego najtrudniejszy szlak w regionie. Warto pokusić się o jego zdobycie po spacerze Janosikowymi Dierami (ok 20 min).
Gdzie: północna część Małej Fatra Krywańskiej, Słowacja;
Start: wieś Štefanová (49.233015, 19.064064), Petrova (GPS 49.2656380, 19.1337470) albo wieś Biely Potok (GPS 49.257877, 19.066213), parking przy Hotelu Diery (5€/dzień), przed terenem Hotelu (3€/dzień) lub niedaleko na poboczu, jeśli jest miejsce.
Opis: Symbol Narodowego Parku Mała Fatra. Według niektórych najpiękniejsza góra Słowacji. Zbudowany z wapieni i dolomitów napewno jest jedenym z najwyższych i niewątpliwie
najbardziej charakterystycznych szczytów w tzw. Krywańskiej części Małej Fatry. Warto pokusić się o jego zdobycie po spacerze Janosikowymi Dierami.
Ze względu na wyjątkowe bogactwo form przyrody nieożywionej oraz flory i fauny, cały masyw Wielkiego i Małego Rozsutca od Dolnych Dier po szczyt Stohu jest objęty utworzonym już w
1967 r. obszarem ochrony ścisłej o nazwie „Rozsutec” i powierzchni 764 ha.
Gdzie: północna część Małej Fatra Krywańskiej, Słowacja
Start: wieś Štefanová (GPS 49.233015, 19.064064), Petrova (GPS 49.2656380, 19.1337470) albo wieś Biely Potok (GPS 49.257877, 19.066213), parking przy Hotelu Diery (5€/dzień), przed terenem Hotelu (3€/dzień) lub niedaleko na poboczu, jeśli jest miejsce.
Propozycja Wycieczki: Wariant jednodniowy (wraz z Janosikowymi Dierami) - poziom trudności: trudny (wejście na szczyt), momentami wspinaczka typu Via ferrata,
do pomocy stalowe drabinki, liny i łancuchy.
Ceny: wejście darmowe
Godziny otwarcia: od 1 marca do 15 czerwca szlak czerwony jest zamknięty
Opis: Najwyższy szczyt pasma górskiego Mała Fatra. Trzon Wielkiego Krywania zbudowany jest ze skał krystalicznych (granity), ale przykryty jest czapą wapieni i dolomitów.
Gdzie: środkowa część Małej Fatra Krywańskiej, Słowacja
Start: najszybciej z schroniska Chata Vrátna (GPS 49.2083700, 19.0431420)
Propozycja Wycieczki: Szczyt Wielkiego Krywania jest łatwo dostępny dzięki kolejce gondolowej Vrátna - Chleb z Vratnej doliny na Snilovské sedlo. Na wierzchołek prowadzi krótka ścieżka od czerwonego szlaku grzbietowego.
Opis wejścia na Wielki Krywań od strony Chata Pod Chlebom
Ceny: wejście darmowe
Godziny otwarcia: bez ograniczeń
Ocena: Warto ze względu na panoramę. Obejmuje ona niemal całe pasmo Małej Fatry, jedynie szczyt Suchý jest zasłonięty przez Mały Krywań. Widoczna jest także Kysucká vrchovina, szczyty Beskidu Żywieckiego (Wielka Racza i Babia Góra), Wielki Chocz, Tatry, Niżne Tatry i Wielka Fatra
Opis: Najbardziej charakterystyczny szczyt Małej Fatry Luczańskiej. Wznosi się stromo nad przełęczą Fačkovské sedlo (802 m). Szczyt Kľaku tworzy potężna płyta zbudowana z dolomitów i wapieni płaszczowiny choczańskiej.
W śród tamtejszej kosodrzewiny występuje Tojad Mocny, roślina bardzo silnie trująca.
Wierzchołek i południowo-zachodnie stoki masywu po poziomicę ok. 1050 m obejmuje utworzony w 1965 r. rezerwat przyrody Kľak o powierzchni 85,71 ha.
Gdzie: południowy główny grzebiet Małej Fatra Luczańskiej, Słowacja; GPS 48.9815200, 18.6410200
Start: najszybciej dostaniecie się na szczyt (ok. 2h) z przystanku/osady Fačkovské sedlo (GPS 48.9636560, 18.6113660), w tym miejscu znajduje się też parking i restuaracja.
Ocena: Warto. Wierzchołek góry jest doskonałym i często odwiedzanym punktem widokowym. Roztacza się z niego piękna, dookolna panorama. Punktem charakterystycznym panoramy na północnym wschodzie
jest Krížava z wysokim masztem nadajnika telewizyjnego. Oprócz samej Małej Fatry obejmuje ona m.in. Wielką Fatrę, Żar (słow. Žiar), Ptacznik i Góry Strażowskie. Przy dobrej widoczności ponad grzbietem
Jaworników dostrzec można szczyt Łysej Góry w Beskidzie Śląsko-Morawskim, ozdobiony również wieżą nadajnika RTV.
Chata na Grúni (973 m n.p.m.)
Opis: Chata na Gruni jest typowym całorocznym górskim schroniskiem turystycznym, przeznaczonym dla turystów uprawiających pieszą turystykę górską, a w zimie również turystykę narciarską.
Gdzie: Mała Fatra Krywańska, Dolina Vratna, 49.2196500, 19.0538980
Ceny: 01.01. - 02.04.2018 Zakwaterowanie + Śniadanie + obiadokolacja - 24€/os.
03.04. - 22.12.2018 Zakwaterowanie + Śniadanie + obiadokolacja - 19€/os.
Zakwaterowanie + Śniadanie - 14€ / os.
Namiot: 1€/os. (niepotwierdzone - w innych schroniskach regionu tak było)
Opis: Chata pod Chlebom jest najwyżej położonym schroniskiem na Małej Fatrze, co sprawia iż jest dogodnym miejscem na nocleg podczas przejścia główną granią.
Gdzie: Mała Fatra Krywańska, 49.1810410, 19.0497080
Ceny: Zakwaterowanie w pokojach wieloosobowych + pościel (Magura - 6 os., Kriváň - 8 os., Chleb - 9 os.) - 10€/os.
Zakawaterowanie na poddaszu z własnym śpiworem - 8€/os.
Rezerwacja telefoniczna lub poprzez formularz na stronie internetowej.
Namiot: 1€/os. (przygotowane pole namiotowe, dwa wychodki, "basen" z źródlaną wodą, źródło, w chacie prysznic na żetony za 1€ oraz WC)
Jedzenie: Gulasz Barani 6€, Strudel 1.5€, piwo 1.5€
Opis: Chata pod Suchým przypomina bardziej hotel niż schronisko. Łazienki bardzo komfortowe. Sporo pokoi. Na zewnątrz duży drewniany taras. Wewnąrz jeszcze większa restauracja.
Gdzie: Mała Fatra Krywańska, GPS: 49.1765910, 18.9350980
Ceny: Zakwaterowanie w pokojach wieloosobowych + pościel (8pok. - 4os. i 2pok - 6 os.) - 12€/os.
Zakawaterowanie awaryjne w jadalni z własnym śpiworem - 10€/os.
Namiot: 1€/os. (rozbić sie można przy starym ratraku, w schronisku prysznic na żetony za 1€ oraz WC, miejsce na ognisko, źródło)
Jedzenie: Haluszki z bryndzą i słoniną 6€, Zupa Czosnkowa 2.2€, piwo 2€, 0.5L wrzątku 0.5€
Opis:
Najstarsze znane źródła o tym zamku pochodzą z 1267 r, wówczas nazywał się on zamkiem Varin (hrad Varin). Z tego najstarszego okresu pochodzi zachowana do dzisiaj wieża obronna.
Zamek zbudowany został na skałach w miejscu, w którym trakt handlowy przechodził brodem z prawej strony Wagu na jego lewy brzeg. Zadaniem zamku była ochrona tego traktu oraz
pobieranie myta od podróżujących nim. Później, gdy wybudowano na drugiej stronie Wagu Zamek Strečno, stracił znaczenie i zaczęto go nazywać Starým hradem.
Zamek po mimo, iż jest w ruinie robi wrażenie swoim rozmachem i położeniem. Nadal istnieje pare zadaszonych pomieszczeń, w których w razie czego można się schronić.
Gdzie: Zamek we wsi Nezbudská Lúčka w północnej Słowacji, w dolinie Wagu u północnych podnóży Małej Fatry, obecnie w ruinie. Ruiny zamku można zwiedzać, prowadzi przez nie
główny czerwony szlak turystyczny Małej Fatry, będący również fragmentem
Europejskiego długodystanowego szlaku pieszego E3. GPS: 49.1775655, 18.8903475
Opis: Dobrze zachowane ruiny zamku można zwiedzać tylko z przewodnikiem. Niestety wyłącznie w języku słowackim i to w wybranych porach.
Zamek postawiono w I połowie XIII wieku jako część systemu królewskich zamków przygranicznych. Od XV wieku właścicielami byli Pongracowie, którzy centrum zamku
rozbudowali umocnionym podzamczem, późnogotyckim pałacem i budynkami gospodarczymi. Na wschodniej stronie wybudowano renesansową basztę. Zamek zupełnie opuszczono w XVIII
wieku i stopniowo popadł w ruinę. [Powyższe informację pochodzą z atlasu "Grody, zamki i kasztele na Słowacji" wydanym przez BB Kart, s.r.o. w 2003 roku.]
Gdzie: Zamek we wsi Strečno w północnej Słowacji, w dolinie Wagu u podnóży Małej Fatry Luczańskiej, obok którego przebiega
główny czerwony szlak turystyczny Małej Fatry, będący również fragmentem
Europejskiego długodystanowego szlaku pieszego E3. GPS: 49.174546, 18.862144
Opis: Bardzo dobrze zachowany zamek, a właściwie zamki tj. zamek górny (najstarszy), zamek średni i zamek dolny z II poł. XIII wieku. Obiekt można zwiedzać tylko z przewodnikiem.
Niestety wyłącznie w języku słowackim i to w wybranych godzinach.
Do pobrania jest wirtualny przewodnik na telefon, również w języku polskim, dzięki któremu podczas zwiedzania można odsłuchać informacje o wybranych atrakcjach. W poszczególnych salach są również
tabliczki z opisem w kilku językach, w tym w języku polskim. Historia zamku jest zawiła i warta zgłębienia. Obiekt zewnątrz jak i w wewnątrz został poddany rzetelnej rekonstrukcji przez co robi niesamowite
wrażenie. Do wyboru mamy trzy warianty zwiedzania; Mały - tylko dolny zamek, skarbiec i kaplica; Główny - wszystkie zamki; Duży - połączenie wszystkich atrakcji.
Wariant Duży trwa 1.5-2h. Zdecydowanie warto poświęcić pare godzin na zwiedzenie wszystkich zamków oraz zamkowego miasteczka jak i zjedzenia jeleniego gulaszu w Restauracji Pod hradom przy wjeździe do miasteczka po lewej.
Krótka historia zamku.
Gdzie: niedaleko Dolnego Kubina, 40km od granicy z Polską, 027 41 Oravský Podzámok, Słowacja GPS: 49.261995, 19.358613
Ceny:
Mała wycieczka: dorośli 5€; dzieci do 6 lat za darmo; dzieci powyżej 6 lat, studenci, emeryci 2.5€
Główna wycieczka: dorośli 7€; dzieci do 6 lat 1€; dzieci powyżej 6 lat, studenci, emeryci 3.5€
Duża wycieczka: dorośli 10€; dzieci do 6 lat 1€; dzieci powyżej 6 lat, studenci, emeryci 5€
Opis: Niewielka wieś, którą przecina czerwony graniowy szlak biegnący grzebietami Małej Fatry, będący również fragmentem
Europejskiego długodystanowego szlaku pieszego E3.
Tu możemy zrobić przystanek, by uzupełnić zapasy, zjeść coś ciepłego w restauracji, przenocować w pensjonacie lub złapać busa (najczęściej jadące do Żyliny).
Gdzie: Na styku Małej Fatry Krywańskiej i Luczańskiej, w dolinie rzeki Wag, niedaleko Żyliny.
obiekty: Penzion Irenka
Lokalizacja: SNP 44, 013 24 Strečno, Słowacja, GPS: 49.180417, 18.863675.
Smaczne jedzenie. Przykładowe ceny: Smażony Ser 4.2€, frytki 1.8€, piwo 1.2€,
Kofola 0.5l 1€, pizza ok. 4-5€ i mały luch 3.4€. Więcej.
Utulnie pierwotnie służyły pasterzom za schronienie w górach. Obecnie są to obiekty turystyczne o bardzo różnym standardzie, w większości darmowe. Zazwyczaj są to drewniane chatki, często
umiejscowione przy źródłach wody. Z wyspożaniem bywa różnie. Od full-wypasu w postaci ogrzewania kozą, schludnych materaców, granków, kubków etc. po chatkę w której chula wiatr.
Górski savoir vivre wymaga by pozostawić chatkę w stanie w takim jakim ją zastaliśmy lub lepszym tj. należy wziąć ze sobą śmieci, narąbać drewna dla następnych gości, pozostawić
w czystości wychodek, jeśli takowy istnieje. Planując nocleg w konkretnej utulni warto sprawdzić, czy jak dojdziemy na miejsce zastaniemy ją otwartą. Część chatek znajduje się pod
opieką stowarzyszeń bądź innych organizacji, które posiadają klucze do budynków i taki klucz trzeba zdobyć zanim wyruszymy na szlak.
Grand Hotel Partyzán
Opis: Schludny drewniany domek całoroczny, gdzie spokojnie pomieści się 20 osób. Ogrzewany kozą, niedaleko źródełko i wychodek.
Gdzie: Mała Fatra Luczańska, blisko Horná lúka (1299 m n.p.m.), przy szlaku zielonym w stronę Turatínske sedlo.
Sedlo Javorina (968 m n.p.m.) - podążając w dół zielonym szlakiem ok 10-15 min w stronę Stráňavy, horáreň,
pod Vel'ką Luką (1476 m n.p.m.) - 10-15 minut niebieskiem szlakiem w dół (przy suszy może zniknąć),
przy Útulňa Grand Hotel Partyzán - nieopodal Horná lúka (1299 m n.p.m.), przy szlaku zielonym w stronę Turatínske sedlo,
Sedlo pod Hnilickou Kýćerou (1028 m n.p.m.) - drogowskaz na "Prameň" - źródło - około 5-10 minut zielonym szlakiem w stronę wsi Rajec,
Pod Kľakom (1275 m n.p.m.) - drogowskaz na "Prameň" - w stronę Malý Kľak, sedlo (niepotwierdzone),
Kuchnia
Czosnek Niedźwiedzi
Gatunek rośliny z podrodziny czosnkowych z rodziny amarylkowatych. Rośnie dziko w runie wilgotnych lasów liściastych, często w postaci rozległych łanów. Występuje na terenie Europy, na wschodzie po Ural i Kaukaz,
w Europie jest też uprawiany. W Polsce częsty na południu, rzadszy na północy – na stanowiskach naturalnych objęty jest ochroną częściową. Gatunek wykorzystywany jest od dawna jako roślina jadalna, lecznicza i
ozdobna. Ma właściwości lecznicze podobne do czosnku pospolitego, a przy tym wyróżnia się atrakcyjnym ulistnieniem i kwiatami. Jadalne są wszystkie części rośliny. Bardzo dobry do doprawienia wszelkich potraw podczas podróży.
Na szlaku graniowym Małej Fatry spotkaliśmy go okrążając Wielki Rozsutec szlakiem niebieskim i później na odcinku Horná lúka ↔ Sedlo pod Hnilickou Kýćerou.
Haluszki z bryndzą i słoniną (Bryndzové halušky)
Jedno z najpopularniejszych dań kuchni słowackiej. Są to drobne kluseczki z ciasta ziemniaczano-mącznego przecierane przez sito. Podawane z bryndzą. Wierzch dania polewa się roztopioną słoniną i skwarkami.
Jest to danie ciekawe, aczkolwiek nie stało się naszym ulubionym.
Istnieje tez odmiana: Strapačky – haluszki z kapustą i skwarkami, którego nie udało się nam jeszcze spróbować.
Kofola
Kofola – bezalkoholowy napój gazowany produkowany w Czechach i na Słowacji. Powstał w roku 1960 w Czechosłowacji, gdzie zdobył największą popularność. Kofola nadal jest głównym konkurentem Coca-Coli oraz Pepsi w powyższych krajach.
Ma wielu zwoleników, również po naszej stronie granicy. Świetna dla ochłody i uzupełnienia kalorii straconych w trakcie wędrówki.
Piwo
Słowacy podobnie jak Czesi znani są z dobrego piwa. Ciekawostką są oznaczenia które stosują np. 10°, 12° czy 14° dla wskazania
procentowej zawartości ekstraktu słodowego (czyli cukru oraz innych składników) w tzw. sladinie – pierwotnej cieczy uzyskanej ze słodu, jeszcze przed dodaniem chmielu i fermentacją.
Teoretycznie stopień piwa ma wpływ na zawartość alkoholu - im wyższy, tym potrzeba więcej cukru do fermentacji, a tym samym piwo jest mocniejsze. Tak naprawdę jednak zawartość
alkoholu zależy od długości fermentacji, a ta może być różna. Im więcej w piwie zostanie niesfermentowanego słodowego ekstraktu, tym będzie miało ono „pełniejszy” smak.
Smażony Ser (Smažený sýr)
Smażony/prażony ser to absolutna podstawa dla każdego kto jest pierwszy raz na Słowacji. Mimo, iż Słowacja jest naszym sąsiadem to problem sprawia znalezienie w Polsce dobrze przyrządzonego tak sera.
Do przygotowania potrawy używa się edamu, munstera, lub czeskiego sera o nazwie hermelín, który kroi się w grube plastry i panieruje w mące, jajku i bułce tartej. Ser smażony jest na głębokim
tłuszczu i podawany z frytkami (hranolky) i sosem tatarskim (tatarska omacka).
Jedno z naszych ulubionych dań.
Tatratea (Tatranský čaj)
Tatratea Original jest to ziołowy, gorzko-słodki rozgrzewający likier robiony na melasowym spirytusie, poza rosnącymi w Tatrach ziołami dodawane są w procesie maceracji
liście herbaty, cukier, esencje smakowe i trochę soku z owoców leśnych, głównie malin. Poddawany jest podwójnej filtracji oraz maceracji. Jest to wyjątkowy napój alkoholowy
o smaku herbaty. Piliśmy 52% wersję i trzeba przyznać, że jest naprawdę dobra.
Zupa Czosnkowa
Rzadka, klarowna zupa, danie charakterystyczne dla kuchni czeskiej jak i słowackiej, sztandarowe w kategorii zup.
Zupę najczęściej przyrządza się na bazie wywaru, startego czosnku i ziemniaków, z dodatkiem zarumienionego, pokrojonego w kostkę chleba, tzw. krutonów. Smak można wzbogacić dodając starty żółty ser, który uzyska konsystencję ciągnącą lub roztrzepane lekko jajko, które zetnie się w zupie na kształt nitek. Danie powinno być klarowne.